Stanowisko Zarządu SSP Iustitia w sprawie rezygnacji z członkostwa w Stowarzyszeniu

Zarząd Stowarzyszenia Sędziów Polskich Iustitia z zadowoleniem przyjmuje złożenie przez Pana sędziego Dariusza Drajewicza rezygnacji z członkostwa w Stowarzyszeniu. Decyzja ta stanowi realizację apelu Zebrania Delegatów SSP Iustitia z dnia 10 lutego 2018 roku o rezygnację z członkostwa osób kandydujących do Krajowej Rady Sądownictwa. Decyzja Pana sędziego pozwoli na skuteczniejszą budowę wizerunku Iustitii jako Stowarzyszenia zabiegającego o umacnianie niezależności sądów i niezawisłości sędziów oraz przyczyni się do wzmocnienia jego wiarygodności. Jednocześnie Zarząd oczekuje, że także pozostali członkowie SSP Iustitia kandydujący do Krajowej Rady Sądownictwa zastosują się do apelu Zebrania Delegatów i zrezygnują z członkostwa w Stowarzyszeniu.
W tym miejscu warto przypomnieć, że głównymi celami Stowarzyszenia są umacnianie niezależności sądów i niezawisłości sędziów, upowszechnianie i ochrona wolności, praw oraz swobód obywatelskich, a także podejmowanie działań wspomagających rozwój demokracji. Iustitia od wielu lat konsekwentnie zabiega o promowanie tych wartości. Wszystkich sędziów chcących włączyć się w te działania, zachęcamy do wstąpienia do Stowarzyszenia.