Obradujący w Warszawie sędziowie SSP Iustitia poparli projekt naprawy praworządności przygotowany przez stowarzyszenie

Sędziowie ze Stowarzyszenia Sędziów "Iustitia" spotkali się w sobotę 25 listopada 2023r. z sędziami z całej Polski, by rozmawiać o tym jak przyspieszyć postępowania sądowe, przywrócić praworządność i odblokować środki z Krajowego Planu Odbudowy.

Na spotkanie przyjechało ponad 100 sędziów z całej Polski.

“Nie ma innego wyjścia, jak przystąpić do systemowych, całościowych prac, jeżeli chodzi o wymiar sprawiedliwości. I to trzeba zrobić jak najszybciej,” - prof. Krystian Markiewicz prezes Stowarzyszenia Sędziów Polskich Iustitia.

“Konieczne jest uregulowanie sytuacji w Krajowej Radzie Sądownictwa, która została wadliwie powołana, może to rozwiązać uchwałą Sejm.” - powiedział w sobotę prezes Iustitii Krystian Markiewicz

W trakcie zebrania przedstawione zostały proponowane rozwiązania legislacyjne  przez:

• sędzię dr hab. Katarzynę Gajdę-Roszczynialską Uniwersytet Śląski,
  • sędziego dr hab. Marcina Walasika profesora Uniwersytetu Adam Mickiewicza w Poznaniu,
  • sędziego Ryszarda Rutkowskiego,
  • sędziego dr hab Krystiana Markiewicza profesora Uniwersytetu Śląskiego.

W dyskusji na zebraniu sędziowie zadawali liczne pytania, przedstawiali swoje oceny.

Podczas zebrania sędziowie przyjęli uchwałę, w której wezwali Sejm, Senat, Radę Ministrów oraz prezydenta o "potraktowanie sytuacji w wymiarze sprawiedliwości jako wymagającej pilnych zmian oraz porozumienia"

"Stan sądownictwa jest tragiczny, sprawy w sądach trwają nawet 80 proc. dłużej niż osiem lat temu. Krajowa Rada Sądownictwa nie jest niezależna. Skutkiem tego jest brak pieniędzy z KPO i chaos – dziś nie wiadomo, czy wyrok, z którym obywatel po kilku latach wychodzi z sądu jest pewny i niewzruszalny" - podnoszono w uchwale.

Cała treść uchwały:

Link (pdf)

Po rozmowach, na konferencji prasowej po godzinie 14, rzecznik "Iustitii" sędzia Bartłomiej Przymusiński przedstawił treść ww. uchwały.

Prezes Iustitii prof. Krystian Markiewicz na konferencji wskazywał na konieczność "rzeczywistych, systemowych i całościowych reform, jeżeli chodzi o wymiar sprawiedliwości, i trzeba to zrobić jak najszybciej".

Zauważył, że sędziowie "przygotowali się bardzo długo do sytuacji, która miała miejsce 15 października, do wyborów, w którym społeczeństwo obywatelskie powiedziało, że nie chce tej sytuacji, która miała miejsce w związku ze zniszczeniem praworządności w Polsce".

Zaznaczał, że z uchwały wynika to, że zmian nie wprowadzi się w pojedynkę i nie zrobi tego ani sam minister sprawiedliwości, ani sam Sejm.

“Jesteśmy trzecią władzą, wiemy jaka jest obecnie trudna sytuacja z funkcjonowaniem sądów, prokuratury. To jest rzeczywiście sytuacja, którą można porównać do wielkiego pogorzeliska, do spalonego domu. My ten dom musimy odbudować, żeby ten dom odbudować tak, jak się pomaga po pożarze.” - mówił.

“Tak samo my teraz wszyscy, wszystkie władze, media, społeczeństwo obywatelskie musimy rozpocząć pracę nad tymi ustawami - podsumował.

Musimy zatrzymać jak najszybciej działalność Krajowej Rady Sądownictwa. Widzimy, co dzieje się w ostatnich dniach. Cały czas są ogłaszane masowo konkursy na stanowiska sędziów. KRS pracuje jak oszalała w ostatnich dniach. Tu nie ma czasu na jakąkolwiek zwłokę i mamy nadzieję, że rzeczywiście w ciągu najbliższych tygodni ta sprawa zostanie rozwiązana - podkreślał.

Dodał, że sędziowie "oczekują dyskusji i przyjęcia stanowiska co do nowych sędziów powołanych przez neo-KRS”. - Jesteśmy zobowiązani do tego. To nie to, czy chcemy, czy nie chcemy. Trybunał strasburski dwa dni temu w sprawie "Wałęsa przeciwko Polsce" powiedział, Polska ma systemowy problem i musi coś zrobić z trzema rzeczami: z neo-KRS-em, z Izbą Kontroli Nadzwyczajnych Spraw Publicznych, która będzie niedługo stwierdzała ważność albo nieważność wyborów i z neo-sędziami - przypomniał.

Zapowiedział, że "w najbliższym czasie" przedstawionych zostanie pakiet 5. projektów ustaw z rozwiązaniami, które - według Iustitii - mają pomóc naprawić sytuację w sądownictwie. Sędzia ocenił, że projekty mogą być gotowe do procedowania w Sejmie w ciągu dwóch tygodni.

My też jesteśmy zobowiązani do tego, żeby w tych pracach uczestniczyć, jako trzecia władza. Jesteśmy gotowi do tych prac, jesteśmy przygotowani. Czekamy na to aż wreszcie na poziomie legislacyjnym te prace się rozpoczną - podsumował prof. Krystian Markiewicz prezes SSP Iustitia

Z kolei obecny na konferencji sędzia Bartłomiej Przymusiński rzecznik prasowy SSP Iustitia podkreślił:

“To co jest istotne w działalności Stowarzyszenia Sędziów Polskich Iustitia, że to co proponujemy,  to jest pomysł na najbliższe dwadzieścia, trzydzieści lat zmian systemowych w Polsce.

Polska może być drugą Skandynawią, w której zaufanie do instytucji publicznych jest na najwyższym poziomie w Europie  i do tego chcemy doprowadzić.

Chcemy doprowadzić do tego żeby ludzie ufali sądom. Po pierwsze dlatego, że sądy będą sprawne. Po drugie dlatego, że sądy będą otwarte na udział obywateli. Po trzecie dlatego, że usuniemy systemowe problemy z naruszaniem prawa europejskiego, które w tej chwili dotykają wymiar sprawiedliwości.”

Więcej w transmisji z konferencji https://fb.watch/oyQf-jlEDu/

Na zakończenie spotkania sędziowie zrobili wspólne pamiątkowe zdjęcie.

Zapraszamy do relacji zdjeciowej. Autor zdjęć Wojtek Dobrogojski.

4N0A2146

4N0A2123