"Iustitia" chce całkowitego wstrzymania działania sądów. Ministerstwo odpowiada: prace nad rozwiązaniem sytuacji trwają (onet.pl)

"Kłopoty z pocztą, która znacząco ograniczyła działalność ze względu na zagrożenie koronawirusem, zagrażają uczestnikom postępowań sądowych. Jeśli nie odbiorą korespondencji z sądu, mogą im przepaść terminy. Zaś wizyty w placówkach pocztowych wiążą się z ryzykiem zarażenia. Dlatego sędziowie z "Iustitii" apelują do ministra sprawiedliwości, żeby sądy w ogóle zaprzestały czynności, poza sprawami pilnymi. - Dostrzegamy ten problem, prace trwają - mówi Onetowi wiceminister sprawiedliwości Anna Dalkowska."

Stowarzyszenie Sędziów Polskich "Iustitia" w związku z epidemią koronawirusa apeluje do Ministra Sprawiedliwości o podjęcie natychmiastowych działań zmierzających do zapewnienia bezpieczeństwa obywateli, w tym osób pracujących w sądach.

Apel Zarządu SSP "Iustitia" o wstrzymanie działania sądów

"Ministerstwo Sprawiedliwości na bieżąco monitoruje sytuację w sądach powszechnych i pozostaje w ścisłym kontakcie z Prezesami Sądów Apelacyjnych. Dziś zarekomendowało rozwiązania dotyczące rotacyjnej pracy w sądach oraz propozycje dotyczące rozwiązań mających na celu zachowanie terminów procesowych w związku z ograniczeniem działalności sądów."

foto: "Konferencja ministra Zbigniewa Ziobry" by Kancelaria Premiera is licensed under CC PDM 1.0