Apel Iustitii do Ministra Sprawiedliwości o podjęcie natychmiastowych działań zmierzających do zapewnienia bezpieczeństwa obywateli, w tym osób pracujących w sądach

Stowarzyszenie Sędziów Polskich "Iustitia" w związku z epidemią koronawirusa apeluje do Ministra Sprawiedliwości o podjęcie natychmiastowych działań zmierzających do zapewnienia bezpieczeństwa obywateli, w tym osób pracujących w sądach.

Każdego dnia tysiące osób, w tym obywateli innych państw;przychodzi do sądów. Rocznie;rozpoznawanych jest w nich ok. 20 mln. spraw. W zamkniętych pomieszczeniach odbywają się rozprawy oraz przyjmowani są interesanci.

W sądach nie zapewniono koniecznych środków bezpieczeństwa. Nie dezynfekuje się pomieszczeń, nie egzekwuje obowiązku dezynfekcji rąk przed wejściem do sali rozpraw czy sekretariatu. Tym samym istnieje realne niebezpieczeństwo rozprzestrzenienia się koronawirusa.

Należy niezwłocznie wprowadzić profilaktycznie badanie przez służby medyczne każdej osoby przychodzącej do sądu, czy nie ma objawów zakażenia.

Dowodem na konieczność wdrożenia powyższych środków bezpieczeństwa jest sytuacja, która – według doniesień medialnych - miała miejsce w Sądzie Rejonowym w Janowie Lubelskim. Stwierdzono tam zakażenie koronawirusem u pracownicy tego Sądu. Decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Janowie Lubelskim wprowadzono obowiązkową kwarantannę i zawieszono działalność ww. Sądu.

SR Janow Lubelski