"Jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia. 29.04.2019 r. Leszek Mazur"

"Sędzia Leszek Mazur nie wpisał do swojego oświadczenia majątkowego za ubiegły rok pieniędzy, które zarobił na stanowisku szefa Krajowej Rady Sądownictwa.- Temat jest prozaiczny, po prostu zapomniałem wpisać dochody z KRS do oświadczenia majątkowego - mówi w rozmowie z Onetem."Zapomniana" kwota jest niebagatelna - wynosi blisko 100 tys. zł."

Oświadczenie majątkowe Leszka Mazura za 2018 rok https://www.katowice.sa.gov.pl/container/oswiadczeniamajatkowe/2018/sedziowie/Mazur_Leszek.pdf

Leszek Mazur zamierza złożyć korektę oświadczenia majątkowego. Czy jego brat Witold Mazur, który pełni obowiązki Prezesa Sądu Apelacyjnego w Katowicach, ją przyjmie? https://www.katowice.sa.gov.pl/prezes,m,mg,2,15

Co czeka innych sędziów za błąd w oświadczeniu?

"Izba Dyscyplinarna Sądu Okręgowego zaostrzyła karę dla byłego prezesa Sądu Okręgowego Anatola Gula. Wobec sędziego została orzeczona nagana, od której nie ma już odwołania. Były prezes stanowczo sprzeciwiał się podawaniu nieprawdziwych informacji o świdnickim Sądzie Okręgowym podczas akcji wymierzonej przez Polską Fundację Narodową w polskie sądownictwo.” Akcja PFN okazała się nielegalna.

Rzecznik dyscypinarny prowadzi już jedno postępowanie, w sprawie nieterminowego sporządzania 112 uzasadnień orzeczeń przez Leszka Mazura.

Leszek Mazur nie obawia się wyników postępowania.