Stanowisko Europejskiej Sieci Rad Sądownictwa (ENCJ) w sprawie sytuacji w Polsce

Statement by the Executive Board of the ENCJ 4 July 2018Zarząd Europejskiej Sieci Rad Sądownictwa deklaruje pełne wsparcie dla polskich sędziów w tych trudnych czasach.

Przedwczesne, wymuszone przeniesienie w stan spoczynku 27 sędziów Sądu Najwyższego, w tym Pani Przewodniczącej sędzi Małgorzaty Gersdorf, jest kolejnym krokiem na drodze uzależnienia polskiego sądownictwa od rządu. Konieczne jest, aby rządy zachowywały poszanowanie dla zasady niezależności sądownictwa. Demokratyczny ustrój oparty na zasadzie praworządności może funkcjonować wyłącznie w takich warunkach, w których ta niezależność jest dostatecznie chroniona. Niezależność sądownictwa jest nadto kwestią wyjątkowej wagi w zakresie wzmocnienia zaufania pomiędzy władzami sądowniczymi państw członkowskich Unii Europejskiej. Co więcej, niezależność sądownictwa pełni także jedną z najważniejszych ról w zapewnieniu poszanowania prawa unijnego.

Sędziowie muszą stawić opór, gdy ich niezależność i praworządność są zagrożone. Zarząd Sieci wyraża wsparcie dla tych polskich sędziów, którzy czynią zadość temu obowiązkowi.

Bruksela, 4 lipca 2018

pdf stanowisko