Komunikat Stowarzyszenia Sędziów Polskich IUSTITIA wydany w związku z przebiegiem obrad Sejmu RP w dniu 12 czerwca 2008 r.

W związku z przebiegiem obrad Sejmu RP w dniu 12 czerwca 2008 r. i padającymi wówczas wypowiedziami przedstawicieli władzy ustawodawczej i wykonawczej informujemy, że Stowarzyszenie Sędziów Polskich "Iustitia" nie akceptowało i nie akceptuje projektu ustawy zmierzającej do zniesienia awansu poziomego sędziów.

Zebranie Delegatów SSP "Iustitia" wyraziło w dniu 13 kwietnia 2008 r. w swej uchwale stanowisko Stowarzyszenia w tej kwestii. Stowarzyszenie sprzeciwia się zniesieniu awansu poziomego, a w przypadku, gdyby awans ten został mimo naszego sprzeciwu zniesiony, domaga się materialnego zrekompensowania tego sędziom przez dodanie nie mniej niż dwóch stawek awansowych (trzeciej i czwartej), a nie tylko jedną stawką (trzecią), proponowaną przez władze polityczne.

Uchwała Zebrania Delegatów jest w tej kwestii wiążąca dla wszystkich organów Stowarzyszenia i osób występujących w imieniu Stowarzyszenia jako decyzja najwyższego organu władzy "Iustitii".

Wiceprezes Stowarzyszenia - Maciej Strączyński

Rzecznik Prasowy Stowarzyszenia - Waldemar Żurek