List otwarty sędziów do Prezydenta RP

Przyjęta właśnie przez Sejm ustawa z dnia 20 lutego 2015 r. o zmianie ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych (druk nr 2680) czeka teraz na podpis Prezydenta RP Bronisława Komorowskiego. Uchwalona ustawa zawiera wszystkie krytykowane przez środowisko sędziowskie przepisy, w tym dotyczące ograniczenia roli sędziów rejonowych w sędziowskim samorządzie, ograniczenia roli kolegiów sądów i likwidacji „kilometrówek”. Duże kontrowersje, z punktu widzenia praw obywatelskich, budzi w niej kwestia dostępu polityków do akt wszystkich spraw sądowych i systemów informatycznych sądów.

Członkowie „Iustitii” opracowali projekt listu otwartego do Prezydenta RP. Zachęcamy sędziów oraz wszystkie osoby, którym bliska jest kwestia obrony praw obywatelskich i niezależności władzy sądowniczej do podpisywania listu zawartego w poniższym linku i wysyłania go w formie pisemnej lub elektronicznej. Przekonajmy Prezydenta Bronisława Komorowskiego do odrzucenia tej szkodliwej dla obywateli ustawy.

Apel do Prezydenta RP

Apele o weto należy przesyłać na adres:

Kancelaria Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej
ul. Wiejska 10